فهرست مطالب

دانش مالی تحلیل اوراق بهادار - سال پانزدهم شماره 53 (بهار 1401)

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال پانزدهم شماره 53 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • غلامرضا زمردیان*، بابک محبوبی صفحات 1-13
    در سال های اخیر، فرایندهای با حافظه بلندمدت، نقش مهمی در تجزیه و تحلیل سری های زمانی ایفا نموده اند. وجود حافظه بلندمدت در بازده دارایی ها، کاربردهای مهمی در بررسی کارایی بازار، منطق رفتاری سرمایه گذاران، قیمت گذاری و انتخاب پرتفوی دارایی دارد. در پژوهش حاضر با استفاده از روش R/S، مدل میانگین متحرک خودهمبسته با انباشتگی جزیی (ARFIMA) و مدل‏های واریانس شرطی خودهمبسته با انباشتگی جزیی (FIGARCH) و واریانس شرطی خودهمبسته هیپربولیک (HYGARCH) به بررسی وجود حافظه بلندمدت در چهار ارز دیجیتال عمده (بیت کوین، اتریوم، ریپل و لایت کوین) طی دوره ژانویه 2016 لغایت نوامبر 2019 می پردازیم. علی رغم اینکه نتایج روش R/S نشان دهنده وجود حافظه بلندمدت در هر چهار ارز مورد بررسی می باشند، نتایج مدل و ARFIMA مدل های خانواده GARCH حاکی از آن است که دو ارز بیت کوین و اتریوم دارای حافظه بلندمدت بوده می باشند و لذا می توان با قیمت های گذشته، قیمت های آتی را پیشبینی نمود و این نشان از رد فرضیه بازارهای کارا و تایید وجود انگیزه های سوداگرانه در خصوص این ارزهای دیجیتال می باشد؛ در حالی که بر اساس نتایج این مدل ها ارزهای دیجیتال ریپل و لایت کوین فاقد حافظه بلندمدت می باشند. این نتایج در بهینه سازی پرتفوی سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال بسیار کاربردی و حایز اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: ارز دیجیتال، حافظه بلندمدت، میانگین متحرک خودهمبسته با انباشتگی جزئی، واریانس ناهمسانی شرطی خودهمبسته با انباشتگی جزئی
  • نازنین بشیری منش*، حسین شهنازی صفحات 15-32

    در بازارهای سرمایه نوظهور، عدم توانمندی سرمایه گذاران بمنظور تحلیل اطلاعات مالی و همچنین اثرگذاری عوامل سیاسی و اقتصادی کلان بر بازارهای مالی، سبب تمرکز سرمایه گذار بر هیجان بازار و رفتار سایر سرمایه‏گذاران می شود. رفتار های احساسی و جمعی سرمایه‏گذاران منشا بروز و پیدایش ناهنجاری های متعددی نظیر حباب قیمت ها و شکل‏گیری نوسان های شدید در بازار می شود. همچنین مدیران از تورش های رفتاری نظیر بیش اطمینانی، کوته بینی و خودشیفتگی برخودار هستند که منجر به ارایه تصویر مطلوب از واحدتجاری و تاخیر در ارایه اخبار بد و درنتیجه حباب قیمت سهام می شود. براین اساس، هدف این پژوهش بررسی تاثیر تورش های رفتار سرمایه‏گذاران و مدیران بر حباب قیمتی سهام است. نمونه پژوهش شامل 129شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره ی زمانی 1392 تا1398 بوده است. برای آزمون فرضیه ها از روش رگرسوین چندمتغیره با داده های ترکیبی استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد، تورش های رفتاری سرمایه گذاران (رفتار احساسی و توده وار) شکاف بین قیمت ذاتی سهام شرکت و ارزش تعیین شده آن توسط سرمایه گذاران را افزایش داده و منجر به شکل گیری حباب قیمتی سهام می‏شوند. همچنین تورش های رفتاری مدیران (بیش اطمینانی، کوته بینی و خودشیفتگی) نیز منجر به بروز و پیدایش حباب قیمتی سهام می‏شود.

    کلیدواژگان: رفتار احساسی سرمایه‏گذاران، رفتار توده وار سرمایه‏گذاران، بیش اطمینانی مدیران، کوته بینی مدیران، خودشیفتگی مدیران و حباب قیمتی سهام
  • محمودرضا خاکی، محسن حمیدیان*، نگار خسروی پور، مریم صراف صفحات 33-49
    با تغییرات فزآینده ی بازارها و نوسانات بازده سهام تحت شرایط اقتصادی گاها نامتوازن کشورها، ایجاد تعادل و پایداری به عنوان راهبردی اثربخشی برای جذب سرمایه گذاری‏ها جهت توسعه اقتصادی به حساب می‏آید. اما الزاما چالش‏های اقتصادی تنها مبنایی برای توسعه ی پایداری شرکت‏ها در سطح بازارهای سرمایه به حساب نمی آیند، بلکه تمرکز بر نقض هنجارهای اجتماعی و نیاز ذینفعان به دستیابی شفاف تر اطلاعات جهت سرمایه گذاری نیز بخش مهمی از تمرکز بر توسعه ی کارکردهای گزارشگری پایدار محسوب می‏شود. لذا هدف این پژوهش توسعه ی کارکرد گزارشگری پایدار برمبنای آنومی فشارهای اجتماعی با استفاده از تحلیل سلسله مراتب فازی چندمرحله ای می‏باشد. این پژوهش از نظر هدف، جزء پژوهش های توسعه ای است، زیرا  به دلیل فقدان مبنایی برای وجود انومی فشارهای اجتماعی و گزارشگری پایدار در پژوهش های قبلی، براساس تحلیل فراترکیب در گام اول تلاش شد تا نسبت به شناسایی مولفه ها به عنوان مبنای تحلیلی پژوهش و گزاره ها به عنوان متغیرهای مرجع، اقدام شود. سپس باهدف تبیین مولفه ها و گزاره های شناسایی شده، در سطح بازار سرمایه، در بخش کمی از تحلیل سلسله مراتب فازی چندمرحله ای باهدف تعیین تاثیرگذارترین کارکرد گزارشگری پایدار برمبنای آنومی فشارهای اجتماعی، استفاده شد. در این پژوهش، جامعه هدف شامل دو بخش کیفی و کمی بود، که در بخش کیفی با کمک 15 نفر از متخصصان و خبرگان رشته حسابداری در سطح دانشگاه تلاش گردید تا در قالب فرم های امتیازی، مولفه ها و گزاره های پژوهش شناسایی شوند. در بخش کمی نیز 20 نفر از مدیران 50 شرکت برتر بورس اوراق بهادار تهران در سال 1398، برای مشارکت در پژوهش انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان داد، آنومی هنجاری ذینفعان تاثیرگذارترین عامل برای توسعه ی کارکردهای پایدار گزارشگری شرکت ها محسوب می شود. در واقع نتیجه این پژوهش بیان کننده ی این واقعیت است که آنومی هنجاری ذینفعان کاراترین عامل موثر بر کارکردهای گزارشگری پایدار محسوب می شود و محرکی برای اجتماعی گرایی پایدار به عنوان تاثیرگذاترین کارکرد گزارشگری پایدار در سطح شرکت های بازار سرمایه می باشد.
    کلیدواژگان: کارکرد گزارشگری پایدار، آنومی فشارهای اجتماعی، اجتماعی گرایی پایدار
  • نعیم علی نقی، اسماعیل عباسی، مهدی منتظر*، مرتضی شهبازی نیا، حیدر حسن زاده صفحات 51-62
    قبض انبار از جمله اسناد تجاری در مفهوم عام است که تاکنون در نظام حقوقی ایران کمتر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. لذا در این مقاله با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی ابتدا شناخت و ماهیت این سند تجاری و سپس کارکرد آن در دو نظام حقوقی ایران و ایالات متحده آمریکا مورد بررسی قرار گرفته است. از نظر پیشینه تاریخی قبض انبار از سال 1340 هجری خورشیدی وارد ادبیات حقوقی ایران شد، هر چند که بازرگانان قبل از آن نیز در مبادلات تجاری از آن استفاده می‏نمودند. به لحاظ ماهیت و نوع سند به نظر می‏رسد در حقوق ایران قبض انبار دارای کارکردی وثیقه‏ای و رهنی است و پس از سپردن کالا به انبارهای عمومی، انباردار موظف به صدور قبض رسید و تحویل آن به شخصی که کالا را به انبار سپرده، خواهد بود. این سند که دلیل مالکیت کالاست از طریق ظهرنویسی قابل واگذاری به دیگران است. در نظام حقوقی فدرال و قانون یکنواخت تجارت آمریکا نیز قبض انبار ماهیتی وثیقه ای داشته و از قابلیت ظهر نویسی و همچنین در وجه حامل بودن برخوردار است. انبار ممکن است بین قوانین فدرال و یا ایالتی یکی را انتخاب کند. در سطح ملی نیز ممکن است رویه واحدی در موضوع قبض انبار حاصل نشود، اگرچه برخی از ایالت‏ها از نزدیک بر انبارها نظارت دارند.
    کلیدواژگان: قبض انبار، انبارهای عمومی، قبض انبار الکترونیکی، قانون یکنواخت تجارت آمریکا
  • عادل همباشی، احمد ابراهیمی*، رویا سلطانی صفحات 63-77

    اجرای موفق پورتفوی مناسب از پروژه ‏های مرتبط با بهره ‏گیری از توانمندی شرکت‏های خصوصی، یکی از شاخص‏های پیشرفت هر کشور به شمار می‏رود. قراردادهای ساخت، بهره ‏برداری، واگذاری نیز به عنوان شاخه ای از مشارکت‏های عمومی - خصوصی، یکی از ابزارهای متداول برای پاسخ به کمبود مالی دولت در پروژه ‏های زیربنایی است. در این مقاله کل فرآیند سرمایه ‏گذاری از طریق خود تامین مالی صورت می‏پذیرد. برای انتخاب و زمان‏بندی مطلوب پورتفوی پروژه، مدل ریاضی دو طرفه با اهداف پایداری، با لحاظ نمودن ریسک، محدودیت منابع، وابستگی متقابل بین پروژه ‏ها و استراتژی افق زمانی قابل انعطاف ارایه شده است. همچنین نوآوری در نظرگرفته شده در این مقاله، در حداکثرسازی منافع اجتماعی دینفعان لحاظ شده است. برای حل از روش محدودیت اپسیلون در ابعاد کوچک و متوسط و روش فرا ابتکاری الگوریتم ژنتیک چند هدفه در ابعاد بزرگ استفاده می‏گردد. در نهایت تصمیم گیرندگان اصلی پروژه با انتخاب مقدار بهینه، قیمت پروژه را تعیین می‏کنند.

    کلیدواژگان: مشارکت‏های عمومی- خصوصی، پروژه‏های ساخت، بهره برداری و واگذاری، انتخاب پورتفولیوی پروژه، ریسک
  • مونا بهشتی، عباس معمارنژاد*، تقی ترابی، سید شمس الدین حسینی صفحات 79-96

    بحث در مورد ارتباط میان توسعه مالی، آزادسازی تجارت و رشد اقتصادی از سال 1980 به بعد در ادبیات نظری و تجربی به طور چشمگیری افزایش یافته است. ادبیات موجود دیدگاه های متناقضی از این رابطه را ارایه می دهد. بسیاری از اقتصاددانان معتقدند که با نادیده گرفتن اثر بخش مالی و آزادسازی تجارت بر رشد اقتصادی، درک فرآیند رشد اقتصادی ناقص خواهد بود از این رو این مطالعه برآن است تا اثر توسعه مالی و آزادسازی تجارت بر رشد اقتصادی را در منتخبی از کشورهای جهان شامل ایران مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. به این منظور کشورها بر اساس طبقه بندی IMF در دو گروه - اقتصادهای نوظهور و درآمد متوسط و - کشورهای کم درآمد در نظر گرفته شده اند. جهت تحلیل روابط از رویکرد هم جمع بستگی و مدل پانل پویا مبتنی بر تکنیک گشتاورهای تعمیم یافته تفاضلی (DIF-GMM) بهره گرفته شده است نتایج این مطالعه حاکی از اثر مثبت و معنا دار توسعه مالی بر رشد اقتصادی در هر دو گروه از کشورها و همچنین مثبت و معنادار بودن اثر آزادسازی تجارت بر رشد اقتصادی در اقتصادهای نوظهور و درآمد متوسط است. بعلاوه نتایج نشان می دهد عملکرد خوب سیستم مالی، اثر بازبودن آزادسازی تجارت در کشورها را تقویت می نماید و با لعکس.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، گشتاورهای تعمیم یافته، آزاد سازی تجارت، بازارهای نوظهور
  • مریم عطاراسدی، سید یوسف احدی سرکانی*، محسن امینی خوزانی صفحات 97-109

    این کنکاش علمی بر آن است که نقش تقویت کننده یا محدود کننده عوامل موثر بر رفتار مبتنی بر تقلب شرکت‏های دارای تمایلات فرصت‏طلبانه برای اعمال تغییرات در مدیریت سود و مدیریت ریسک را بررسی نماید. هدف پژوهش حاضر تبیین نقش و اهمیت بیش‏اعتمادی مدیران، کیفیت حسابرسی و ارتباطات سیاسی در فرایند تاثیرگذاری رفتارهای متقلبانه بر مدیریت سود و مدیریت ریسک شرکت‏ها به منظور کنترل عوامل موثر در این زمینه می‏باشد. جامعه آماری، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و نمونه آماری پژوهش شامل 152 شرکت با استفاده از اطلاعات مالی دوره زمانی 1389-1399 انتخاب گردید، آزمون فرضیه‏ ها با استفاده از مدل رگرسیون خطی چند متغیره وتحلیل داده‏ها به روش پانل دیتا صورت پذیرفته است. یافته‏ها نشان داده‏اند که علاوه بر وجود رابطه معنی‏دار مثبت بین وقوع تقلب با مدیریت ریسک و مدیریت سود، ارتباطات سیاسی و کیفیت حسابرسی از اثرات تعدیل‎کنندگی منفی و بیش ‏اعتمادی مدیران دارای تاثیر مداخله‏ گر فزاینده در ارتباط مثبت بین تقلب با هر دو نوع مدیریت ریسک و سود برخوردارند.

    کلیدواژگان: تقلب، مدیریت سود، مدیریت ریسک، عوامل تعدیل کننده
  • علی آبی زاده، زادالله فتحی*، مهرزاد مینویی صفحات 111-122

    کنترل دسترسی در شبکه بلاکچین یکی از چالش هایی است که با رشد شبکه بلاک چین با آن روبه رو هستیم. در شبکه بلاک چین، مجموعه فعالیت‏های مالی کاربران که نیاز به امضای دیجیتال دارد انجام می شود، این اطلاعات در سرور بلاک چین ذخیره می شود. امضای دیجیتال و تایید هویت و صحت تراکنش ها به صورت دستی فرآیندی وقت گیر بوده و کاربر پسند نیست و از دلایلی است که تکنولوژی بلاکچین به طور کامل پذیرفته نمی شود. در این مقاله یک روش نوین براساس ترکیب روش های خوشه بندی و دسته بندی پیشنهاد می‏شود. که ابتدا برچسب گذاری داده ها به کمک روش خوشه‏بندی انجام شده و سپس از داده های برچسب گذاری شده برای آموزش الگوریتم SVM برای تعیین تراکنش های سالم استفاده می‏شود. روش پیشنهادی یک روش مبتنی بر یادگیری ماشین برای کنترل دسترسی است که امضای خودکار تراکنش های بلاک چین و شناسایی تراکنش های غیرعادی را انجام می دهد به منظور ارزیابی روش پیشنهادی، آزمایش و تجزیه و تحلیل بر روی داده های اتریوم انجام شده است و به کمک الگوریتم خوشه بندی KMEANS و روش بردار پشتیبان ماشین تراکنش های سالم از مشکوک شناسایی می شود که این روش توانایی شناسایی با دقت 89 درصد را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: بلاکچین، اتریوم، SVM، KMEANS، شناسایی تراکنش های سالم قراردادهای مالی هوشمند
  • زینب آهنگر، نوروز نورالله زاده*، رویا دارابی صفحات 123-137

    صکوک از ابزارهای نوین در حال رشد در تامین مالی اسلامی است. این مطالعه به شناسایی ابعاد ریسک های صکوک با استفاده از تکنیک دلفی فازی و با ایجاد مدل مفهومی دیمتل به بررسی نوع ارتباط، قدرت نفوذ و وابستگی عوامل ریسک صکوک پرداخته است. جنبه جدید بودن مقاله حاضر شناسایی ابعاد ریسک صکوک بر اساس تکنیک دلفی فازی و نوآوری پژوهش حاضر بهره مندی از روش تحقیق آمیخته در شناسایی مولفه های ریسک، طراحی مدل ساختاری تفسیری در ایجاد مدل مفهومی و بررسی ارتباطات بین مولفه های پژوهش با استفاده از تکنیک آزمایشگاه ارزیابی و تحلیل تصمیم گیری (دیمتل) است. جامعه آماری 15 نفر از خبرگان مالی می باشد. عامل های شناسایی شده عبارتند از: ریسک های اعتباری، نرخ سود، قیمت، نقدینگی، دارایی های پایه و شریعت. تحلیل قدرت نفوذ و وابستگی ابعاد ریسک نشان می دهد ریسک های اعتباری، نرخ سود و نقدینگی اثرگذارترین و ریسک شریعت اثرپذیرترین بعد و دارای بیشترین تعامل با دیگر ابعاد ریسک است. از آنجایی که صکوک، اوراق تامین مالی مبتنی بر دارایی پایه و مبتنی بر قراردادهای اسلامی هستند، بنابراین ریسک دارایی های پایه و نوع طراحی عقود مبتنی بر قوانین شریعت (ریسک شریعت) به عنوان ریسک های سطح 3، سایر ریسک ها و بازدهی صکوک را متاثر می سازند.

    کلیدواژگان: صکوک، ریسک، تکنیک دلفی فازی، آزمایشگاه ارزیابی و تحلیل تصمیم گیری (دیمتل)
  • سعیده میرزایی، محمدرضا عبدلی*، علیرضا کوشکی جهرمی صفحات 139-160
    هژمونی فرهنگی به عنوان یک مکانیزم ایجاد کننده ی تسلط ارزش های موردتوجه صاحبان قدرت امروزه فقط محدود به نظام های کلان حاکمیتی نیست، بلکه در شریان عملکردهای نظام های اقتصادی؛ سیاسی؛ اجتماعی و... نفوذ کرده و باعث برهم خوردن تعادل در سطح حفاظت از منافع گروه های اکثریتی شده است که به هیچ قدرتی وابسته نیستند. هژمونی فرهنگی با نفوذ به بازار سرمایه ارزش های متوازن و تقارن اطلاعاتی به عنوان مبنای نظام گردش آزاد در بازار را تاحدی برهم زده است و باعث ایجاد عدم اطمینان نسبت به کارکردهای عملکردی شرکت ها در حفاظت از منافع آنان شده است. هدف این پژوهش آزمون نقش تعدیل کننده ی فشار اجتماعی ذینفعان نسبت به تاثیر هژمونی فرهنگی بر حفاظت از منافع سهامداران در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. این پژوهش که در بازه زمانی یکساله 1397-1398 با بررسی مدیران شرکت های بورس اوراق بهادار تهران صورت پذیرفت، ابزار جمع آوری شامل پرسشنامه و داده های افشا افشاء شده در صورت های مالی شرکت های بورس اوراق بهادار تهران داشت. در واقع باهدف ارتقای سطح نوآوری در پیوند بین فرآیندهای قضاوتی و کمی در انجام پژوهش های حسابداری، جهت جمع آوری داده های هژمونی فرهنگی و فشارهای اجتماعی از پرسشنامه ی استاندارد و جهت جمع آوری داده های حفاظت از منافع سهامداران از روش تحلیل آنتروپی استفاده گردید. در نهایت به منظور برازش مطلوبیت مدل از تحلیل حداقل مربعات جزیی (PLS) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد، هژمونی فرهنگی بر حفاظت از منافع سهامداران تاثیر منفی و معناداری دارد. اما نتیجه فرضیه دوم پژوهش نشان داد، فشار اجتماعی ذینفعان تاثیر منفی هژمونی فرهنگی بر حفاظت از منافع سهامداران تعدیل می نماید..
    کلیدواژگان: هژمونی فرهنگی، حفاظت از منافع سهامداران، فشار اجتماعی ذینفعان
  • عبدالله موسی زاده، محمدحامد خان محمدی* صفحات 161-172

    هدف از انجام پژوهش تعیین اثربخشی هورمون تستوسترون بر تصمیمات و نگرش سرمایه‎گذاران می‎باشد. روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران که به مدت یک سال سابقه فعالیت در بورس داشته اند. سپس به صورت در دسترس دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز و دماوند به عنوان نمونه انتخاب و بعد از غربالگری تعداد 80 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد و به طور تصادفی در دو گروه 40 نفری (آزمایش و کنترل) گماشته شدند. برای گروه آزمایش هورمون تستوسترون و برای گروه کنترل پلاسیبو (آب مقطر) بصورت عضلانی تزریق شد. ابزار مورد استفاده محقق ساخته است روایی پرسشنامه صوری و محتوایی و برای پایایی از آزمون آلفای کرنباخ استفاده شد. در نهایت از طریق آزمون کوواریانس داده ها تحلیل گردید. نتایج بیانگر تاثیر هورمون تستوتسرون بر تصمیم گیری و نگرش سرمایه گذار بوده است.

    کلیدواژگان: هورمون تستوسترون، تصمیم گیری، نگرش، سرمایه گذاران
  • محمود پاکباز کتج، داریوش فرید* صفحات 173-188
    ازآنجایی که مدل های بهینه سازی سبد سهام متکی بر اطلاعات گذشته است همواره کارایی این مدل ها مورد تردید بوده است در این پژوهش نخست به معرفی یک مدل بهینه سازی مبتنی بر دیدگاه های سرمایه گذار پرداخته و سپس عملکرد همه مدل های بهینه سازی با همدیگر و با صندوق های سرمایه گذاری سهامی مقایسه می شوند تا هم میزان کارایی این مدل ها سنجیده شود و هم بتوان به یک مدل کاربردی برای این منظور دست یافت. بازه زمانی پژوهش بین سال های 1395 تا 1400 و برای به دست آوردن سبد بهینه، از نرم افزار متلب استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که با استفاده از معیارهای ارزیابی مختلف، سبد بهینه مدل بلک-لیترمن نسبت به سایر مدل های بهینه سازی و صندوق های سرمایه گذاری عملکرد بهتری دارد؛ همچنین بازده ایجادشده توسط همه مدل های بهینه سازی در سطح ریسک بازار، به طوری معناداری از متوسط بازده صندوق های سرمایه گذاری سهامی و صندوق های سرمایه گذاری برتر، بالاتر بوده است.
    کلیدواژگان: مدل بلک- لیترمن، مدل مارکوویتز، صندوق های سرمایه گذاری، بهینه سازی سبد سهام
|
  • Gholamreza Zomorodian *, Babak Mahboubi Pages 1-13
    In recent years a new type of tradable assets appeared, generically known as cryptocurrencies. Some of them are widespread and global. This paper examines the volatility of cryptocurrencies, with particular attention to their potential long memory properties. Three different long-memory methods (R/S analysis, fractional integration and fractional GARCH extensions) are used to analyze it in the case of the four main cryptocurrencies (BitCoin, Ethereum, LiteCoin and Ripple) over the sample period January 2013– November 2019. Our results are twofold. First, R/S method is prone to detect long memory whereas the findings of ARFIMA and GARCH type models indicate that in the case of two examined cryptocurrencies (BitCoin and Ethereum), long memory exist (there is a positive correlation between its past and future values). Such predictability represents evidence of market inefficiency in their markets: trend trading strategies can be used to generate abnormal profits in these markets. Although our findings show that returns of Litecoin and Ripple don’t have a significant long memory.
    Keywords: Crypto currency, long memory, Autoregressive fractionally integrated moving average, fractionally integrated generalized autoregressive conditional heteroscedastic
  • Nazanin Bashirimanesh *, Shahnazi Hossein Pages 15-32

    In emerging capital markets, the inability of investors to analyze financial information, scarcity of information, as well as the impact of macroeconomic and political factors on financial markets, causes the investor to focus on market excitement and the behavior of other investors. The emotional and herd behaviors of investors are the source of the emergence of various anomalies such as price bubbles and the formation of sharp fluctuations in the market. Managers also have behavioral biases such as overconfidence, myopia and narcissism, which leads to a favorable image of the business and delays in presenting bad news, resulting in stock price bubbles. Accordingly, the purpose of this study is to investigate the effect of biases of investors and managers' behavior on the stock price bubble. The research sample included 129 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 1392 to 398.To test the hypotheses, multivariate regression method with combined data was used.The results show that investors' behavioral distortions (emotional and herd behavior) increase the gap between the intrinsic stock price of the company and its value set by investors and lead to the formation of stock price bubbles. Managers' behavioral biases (overconfidence myopia and narcissism) also lead to the emergence of stock price bubbles.

    Keywords: investor sentiment, Herd behavior, Overconfidence, myopia, narcissism, stock price bubble
  • Mahmoodreza Khaki, Mohsen Hamidiyan *, Negar Khosravipoor, Maryam Saraf Pages 33-49
    With the increasing changes of markets and fluctuations in stock returns under the sometimes unbalanced economic conditions of countries, creating balance and stability is considered as an effective strategy to attract investment for economic development. But economic challenges are not necessarily the only basis for developing corporate sustainability at the capital market level. Focusing on violating social norms and stakeholders' need for more transparent access to information for investment is also an important part of focusing on developing sustainable reporting functions. The purpose of this research is developing a Sustainable Reporting Function Based on the Anomie of Social Pressures by Intuitive Fuzzy Analysis. In terms of purpose, this research is part of developmental research, because due to the lack of a basis for the existence of anomie social pressures and sustainable reporting in previous research, based on the meta-analysis, in the first step, an attempt was made to identify the components as the analytical basis of the research and the propositions as the decision variables. Then, in order to explain the identified components and propositions, at the level of the capital market, in a small part, intuitive fuzzy Vikor analysis was used to determine the most effective sustainable reporting function based on the anomie of social pressures. In this study, the target population consisted of two parts: qualitative and quantitative. In the qualitative part, with the help of 15 accounting experts at the university level, an attempt was made to identify the research components, components and propositions in the form of scoring forms. In a small part, 20 managers of the top 50 companies of the Tehran Stock Exchange in 2019 were selected to participate in the research. The results showed that the normative anomaly of stakeholders is the most effective factor for the development of sustainable corporate reporting functions. In fact, the result of this study reflects the fact that the normative anomie of stakeholders is the most effective factor affecting sustainable reporting functions and is a stimulus for sustainable socialism as the most effective sustainable reporting function at the level of capital market companies.
    Keywords: Sustainable Reporting Function, Anomie of Social Pressures, Sustainable Socialism
  • Naeim Alinaghi, Ismaeil Abbasi, Mahdi Montazer *, Morteza Shahbazinia, Heydar Hassanzadeh Pages 51-62
    Recognition and functioning of warehouse receipt is one of the legal issues that was not studied in Iran’s law. Therefore, in this article firstly recognition and legal nature of warehouse receipt and secondly functioning of this instrument in Iran’s and US law were considered. Historically, warehouse receipt has entered in Iranian law’s litreture since 1961. Although, merchants have used aforesaid instrument prior sch time. In Iran’s law, this instrument has the collateral role. After submission of the commodity to the public warehouse, stockman is obliged to issue the warehouse receipt. This instrument is the proof of title of the commodity and it could be trasfered to the third party through endorsement. In Federal legal system and US Uniform Commercial Code, this instrument has the collateral, endorsable and bearing role. Warehouse owner may select one of the Federal and/or state regulation. In local level, it is possible not to meet unified procedure in warehouse receipt issue. Although, several states supervise on warehouse directly.
    Keywords: warehouse receipt, public warehouse, electronic warehouse receipt, US Uniform Commercial Code
  • Adel Hambashi, Ahmad Ebrahimi *, Roya Soltani Pages 63-77

    Successful implementation of appropriate portfolio of related projects with taking advantage of private company capabilities, is one of the progress indicators in each country. Build - Operate - Transfer contracts as a branch of Public - Private Partnerships are also one of the popular tools to respond to government fund deficiencies in infrastructure projects. In this paper, the whole investment process is set based on self-financing. For selection and time schedule favorite of the project portfolio, a two - way mathematical model with sustainability goals by considering risk, resource constraint, optimal project, interdependence among projects and the flexible time horizon strategy is presented. Also, the main contribution of this paper is considered on maximizing the social benefits of stakeholders. To solve the model, the epsilon constraint method in small and medium size and metaheuristic method of multi - objective genetic algorithm in large size is used. Finally, the main project decision makers determine the cost of the project by selecting the optimal value.

    Keywords: Public-private partnership, BOT projects, project portfolio selection, risk control
  • Mona Beheshti, Abbas Memarnezad *, Taghi Torabi, Seyyed Shamseddin Hosseini Pages 79-96

    The debate on the direction of causality between financial development, trade liberalization and economic growth has been comprehensively growing since 1980s in theoretical and empirical literature. The existing literature provides conflicting views of this relationship. Many economists believe that neglecting the effects of financial sector and trade openness on economic growth will provide us with incomplete picture of the growth process.For this reason, the purpose of this paper is to empirically investigate the impact of financial development and trade liberalization on economic growth of selected countries including Iran. we have studied countries based on the IMF Income classification in two groups: emerging markets and middle-income economies, low-income developing countries. Cointegration approach and generalized method of moments Difference estimation (DIF-GMM) are used, in this paper, to investigate the relationship between variables.The results indicate that financial development is positively significantly determining economic growth in all groups. Morever In emerging markets and middle-income economies, trade liberalization (in form of reducing tariff and non-tariff barriers) has positive and significan impact on economic growth. We also found that The good performance of the financial system reinforces the effect of trade liberalization and vice versa.

    Keywords: Financial Development, Generalized Method of Moment, Trade Liberalization, Emerging markets
  • Maryam Atarasadi, Usef Ahadi Serkani *, Mohsen Amini Khouzani Pages 97-109

    This scientific research aims to study the strengthening and limiting role of effective factors on fraudulent behavior of opportunistic companies in order to change the profit and risk management. The purpose of present research is to delineate the role and importance of overconfidence of managers, quality of auditing and political relationships on influencing process of fraudulent behaviors upon risk and profit management of companies in order to control. The effective factors in This regard. The statistical society consists of listed companies in Tehran stock Exchange and statistical sample consists of 152 companies by using financial information of 2011-2021 time period. Hypotheses have been tested by using multivariate linear regression model and data have been analyzed by panel date analysis. findings indicate in addition to significant positive relationship between fraud incident and risk and profit management, political relationship and quality of auditing have negative moderating effects and managerial over confidence results in increasing intervening effect on positive relationship between fraud and risk and profit management..

    Keywords: fraud, income management, risk management, moderating factors
  • Ali Abizadeh, Zadolah Fathi *, Mehrzad Minouei Pages 111-122

    Access control in the blockchain network is one of the challenges we face with the growth of the blockchain network. In the blockchain network, the set of financial activities of users that require a digital signature is performed, this information is stored in the blockchain server. Manually signing digitally and verifying the authenticity of transactions is a time consuming and user-friendly process and is one of the reasons why blockchain technology is not fully accepted. In this paper, a new method is proposed based on a combination of clustering and classification methods. First, the data is labeled using the clustering method and then the labeled data is used to teach the SVM algorithm to determine healthy transactions. The proposed method is a machine learning method for access control that automatically blocks blockchain transactions and detects abnormal transactions. In order to evaluate the proposed method, atrium data have been tested and analyzed. And with the help of KMEANS clustering algorithm and machine vector support method, healthy transactions are detected from suspects, which shows the ability to identify with 89% accuracy

    Keywords: Blockchain, Atrium, SVM, KMEANS, Identify healthy transactions of smart financial contracts
  • Zeinab Ahangar, Nowrouz Nourollahzadeh *, Roya Darabi Pages 123-137

    Sukuk is one of the new tools growing in Islamic financing. This study aimed to identify the dimensions of sukuk risks using Fuzzy Delphi (FD) technique and by creating a conceptual model of DEMATEL to investigate the type of relationship and penetration power and dependence of Sukuk risk factors. The new aspect of this article is identifying the dimensions of Sukuk risk based on FD and innovation of the present study, in identifying the risk components and designing an interpretive structural model in creating a conceptual model and investigating the relationships between the research components using DEMATEL. The statistical population consisted of 15 financial experts. The identified factors are credit risks, interest rates, prices, liquidity, base assets and sharia. Analysis of penetration power and dependence of risk dimensions shows that credit risks, interest rates and liquidity are the most influential and sharia risks are the most effective dimensions and have the most interaction with other risk dimensions.

    Keywords: Bounds, sukuk, Risk, financial structure, Fuzzy Delphi, Decision Making Trial, Evaluation Laboratory (DEMATEL)
  • Saideh Mirzaee, Mohammadreza Abdoli *, Alireza Koushkie Jahromi Pages 139-160
    Cultural hegemony as a mechanism for the domination of the values considered by those in power today is not limited to large systems of government but also in the arteries of the functions of economic systems; Political; Social and ... has infiltrated and upset the balance in the level of protection of the interests of the majority groups that are not dependent on any power. Cultural hegemony by penetrating the capital market has somewhat disturbed the balanced values and information symmetry as the basis of the free circulation system in the market and has caused uncertainty about the functional functions of companies in protecting their interests. The Purpose of this research is the effect of cultural hegemony to protect the interests of shareholders by moderating role of social pressure tests stakeholders. In this study, which was conducted in the period of one year in 2018-2019, the collection tool included two parts of a questionnaire and the data disclosed in the financial statements of Tehran Stock Exchange companies. In fact, in order to improve the level of innovation in the relationship between judgmental and quantitative processes in accounting research, a standard questionnaire was used to collect data on cultural hegemony and social pressures and entropy analysis method was used to collect data on stakeholder protection. Finally, partial least squares analysis (PLS) was used to fit the model. The results showed that cultural hegemony has a negative and significant effect on the protection of shareholders' interests but the result of the second hypothesis of the study showed that the social pressure of stakeholders moderates the negative impact of cultural hegemony on the protection of shareholders' interests.
    Keywords: Cultural Hegemony, Shareholders Protect, Social Pressure
  • Abdollah Mousazadeh, MohammadHamed Khanmohammadi * Pages 161-172

    The purpose of this study is to determine the effectiveness of testosterone on the decisions and attitudes of investors. The research method is experimental with pre-test-post-test design with control group. The statistical population includes all accounting students of the Islamic Azad University of Tehran who have worked in the stock market for one year. Then, available at Azad University of Tehran, Markaz and Damavand Branches were selected as a sample and after screening, 80 people were selected as a sample and randomly assigned to two groups of 40 (experimental and control). Testosterone was injected for the experimental group and placebo for the control group. The instrument used by the researcher was the validity of a formal and content questionnaire and Cronbach's alpha test was used for reliability. Finally, the data were analyzed by covariance test. The results showed the effect of testosterone on investor decisions and attitudes.

    Keywords: Testosterone, Decision making, Attitude, Investors
  • Mahmood Pakbaz Kataj, Daryush Farid * Pages 173-188
    Since portfolio optimization models are based on past information, the efficiency of these models has always been questioned. In this study, first, an optimization model based on investor views is introduced and then the performance of all optimization models are compared with the performance mutual funds to both measure the effectiveness of these models and to achieve a practical model for this purpose. The research period is between 2016 and 1400 and MATLAB software has been used to obtain the optimal portfolio. The results show that using different evaluation criteria, the optimal portfolio of Black Literman model performs better than other optimization models and mutual funds; Also, the returns generated by all optimization models at the market risk level were significantly higher than the average returns of equity mutual funds and top mutual funds.
    Keywords: Black Literman model, Markowitz Model, Mutual Funds, portfolio optimization